Ajánló‎ > ‎

Cikkek

Apait - anyait magazin - Születésünk ritmusa

Judit Nagy, 2016. jan. 20. 0:03   [ 2016. jan. 20. 0:06 frissítve ]

A szülést-születést körüljáró cikksorozatunkban  Bóna László felfogásának bemutatásához érkeztünk. A több mint két évtizedes gyógyítói tapasztalattal rendelkező homeopatát, harminc szakkönyv szerzőjét Tamás Anna kérdezte az élet indulásának kérdéséről.

Apait-anyait: Hogy rögtön a közepébe vágjunk: az egyik legizgalmasabb dolog, amit szoktál mondani az előadásaidon és a könyveidben az az, hogy a születésünk mikéntje, módja visszaköszön, megjelenik a mindennapi viselkedésünkben. Mondanál néhány tipikus példát?

Bóna László: A születésünk egy ritmus, ezt a jól ismert, meghatározó ritmust ismételgetjük az életünkben, akár szeretnénk, akár nem. Ez számunkra meghatározó jelentőséggel bír, végigvisszük az életünkön, mint egy fejünkben zúgó kiűzhetetlen dallamot. Ott zeng minden pillanatunkban, de ha bármilyen apró változást vagy döntést érzékelünk, azonnal felerősödik ez a ritmus, mintha egy dramaturg írná a következetes folytatást. Akit császármetszéssel kivettek, mielőtt végigment volna az úton, az a való életben is elindul otthonról, de akár a jól ismert úton is elakad és segítséget hív, hogy ne egyedül menjen tovább. Ha vásárol, egy ideig telepakolja a kosarát, de egy ponton kétségbeesik, és segítséget kell kérnie a döntéshez, hogy hogyan tovább. 

Aki nehezen indult el a születésben, nehezen hagyja el később is otthonát, mindent kitalál, tesz-vesz, míg kilép az ajtón, el is késik mindenhonnan, még ha időben is indul.

Aki elakadt a szülőcsatornában, beszorul a liftbe is, az alagútba is, nem ér át az úttesten a túloldalra és fél a hídon átmenni. Aki belerobbant a világba gyorsan és kíméletlenül, ugyanígy fog törekedni döntéseiben és életfordulóiban a változtatásra. Ki mint él, úgy születik. És fordítva...

Tovább a teljes cikkhez

HBK - "Homeopátia, mint életszemlélet”

Judit Nagy, 2016. jan. 20. 0:01

Interjú Bóna Lászlóval, a Homeopátiás Gyógyművészeti Társaság vezetőjével

„A homeopátiára nem csupán, mint alternatív gyógymódra tekintünk, hanem mint az élet, a természet, az univerzum rendjére, az élet működésének alapvető törvényszerűségére, melyet megismerve olyan tudáshoz juthatunk, mely hasznos, nem pusztán a gyógyításban, hanem a személyes élet minden területén – vallja Bóna László, a tíz évvel ezelőtt alapított Homeopátiás Gyógyművészeti Társaság vezetője.

Annak idején milyen célokkal alapították meg társaságukat?

Kisebb körben rendszeresen találkoztunk, olvastunk a homeopátiáról, foglalkoztunk a filozófiájával, művészeti vonatkozásaival. A homeopátia nem kizárólag, mint egy gyógymód, hanem mint egy életszemlélet, gondolkodásmód érdekelt minket.

Tovább a teljes cikkhez

Felelős szülők iskolája

Judit Nagy, 2016. jan. 19. 23:55   [ 2016. jan. 20. 0:07 frissítve ]

Bóna László, mintegy évtizede foglalkozik a homeopátia filozófiájával és gyakorlati kérdéseivel, a művészetek és a filozófia felől közelít a gyógyításhoz. A homeopátia is elsősorban, mint világszemlélet fontos számára. Abban a magasságban és mélységben érdekli, ahol minden embernek egyformán fontos tapasztalatokat ad az életről, a sorsról, a bölcsességről, az egészségről, a betegségről, a kapcsolatokról és a boldogságról.
Célja, hogy ezzel a sajátos látásmóddal hozzásegítse a hozzá fordulókat a sorsukat vezérlő valóságos erők megértéséhez. Számára a homeopátia nem pusztán gyógymód, hanem gondolkodásmód. Nagyon fontosnak tartja a homeopátiás gondolkodás kiterjesztését a pedagógiától kezdve a művészeti alkotáson át a csoportterápiáig.

Bóna László számos irodalmi esszékötet és homeopátiás könyv szerzője. A Homeopátiás Gyógyművészeti Társaság alapítója és vezetője. E mellett a Waldorf Óvodapedagógiai Képzés tanára, valamint az Alternatív Cirkusziskola tanára, cirkuszszínházi előadások rendezője.

A homeopátia törvénye a hasonlóság törvénye. A hasonlóság a sorsszerűség felismerésének lehetősége. Ha felismerjük saját életünk jelképekben megragadható fő témáját, meglátjuk, hogy ez a téma milyen más ehhez hasonló helyzetekben, variációkban fordul elő, akkor felismerhetjük azokat a lehetőségeket, amelyek a saját életünkben is jelen vannak. A párkapcsolati problémák is kezelhetőek homeopátia segítségével, hiszen a családoknak közös a sorsuk, egy problémát kell közösen megoldaniuk. Bármi is történik velük, az egyéni sorsuk része a közös sorsuknak.

felelosszulokiskolaja.hu

"A betegség a szabadság korlátozása" - Bóna László író, homeopátiás tanácsadó

Judit Nagy, 2016. jan. 19. 23:46   [ 2016. jan. 19. 23:58 frissítve ]

A magyarországi homeopátia egyik elismert tekintélye, aki számos könyvében a homeopátiát nem csak gyógyító erőként, de filozófiaként és életmódként is láttatja.

Magyar Narancs: A homeopátiás szerekben többnyire nem mutatható ki a hatóanyag jelenléte. Ezért mondják sokan, hogy pusztán placebohatásról van szó.

Bóna László: Valóságismereti kérdés, hogy mi az anyag és meddig terjed. Vajon mennyi az anyag és menynyi a nem anyag a sugárzásban, a mágnesességben, az elektromosságban? A homeopátiás szerek készítése során egy anyagot több fázisban hígítunk és összerázunk, amitől valamilyen megváltozott tulajdonsága lesz. Különböző informatikai, kibernetikai, mikrobiológiai vagy ezoterikus elméletek próbálják magyarázni, mi történik az anyaggal, ha az észlelésünk határán túlra hígítjuk. Samuel Hahnemann, a homeopátia megalapítója szerint lehet, hogy halmazállapotot vált, azaz talán a szilárd, folyékony, légnemű után létezik egy sugárzó halmazállapot is...

Varró Szilvia - Magyar Narancs 2008

Tovább a teljes cikkhez


1-4 of 4