Könyvajánló

HUSZONÖT ÉVES A HOMEOPÁTIÁS GYÓGYMŰVÉSZSÉG!!!!

Huszonöt éve ugyanilyentájt, 1999 tavaszában jelent meg közös könyvünk a Homeopátiás Gyógyművészség, amelyet gyógyíró-társammal dr. Horváth Katalinnal írtam, Horváth Katival. Ez akkor páratlan, nagyívű vállalkozás volt. Az első könyv volt, amely ilyen átfogó módon beszélt a homeopátiáról, és magyar írók írták, magyarul, magyar közönségnek.

Nyelvet is alkottunk benne. Elneveztük a miazmákat „piszkos talaj”-nak, elterjesztettük, az akkor még alig ismert szót, és alig használt nyelvújításkori szót, a „gyógyművészség”-et. Az addig használt angolos, németes „homeopatikus” szó helyett következetesen „homeopátiás”-at használtunk, kijavítottuk az addig rosszul használt „potenciál” szót „potenciá”-ra.

Kati röviden, definíció-szerűen, tárgyilagosan írt a homeopátia alapjairól, működéséről, törvényszerűségeiről, a szerekről. Én regényesen írtam hosszabb fejezeteket a homeopátia nemzetközi és magyar történetéről, a homeopátia filozófiájáról, elméletéről. Két külön szálon indult a könyv, egy fejezetet Kati írt, egyet én, majd kezdtük a szálakat összesodorni, esetleírások következtek, homeopátiás párbeszéd a betegek és a homeopátiás orvos között – Kati akkori praxisából, melyeket átsző egy folytatásos beszélgetés kettőnk között, Kati és közöttem. Kettőnk külön-külön szálai végképp egymásba fonódtak. Majd egymás tükörképeként írtunk hozzá egymás melletti oldalakra előszót és utószót. Páratlanul egyedi és izgalmas a könyv szerkezete is szerintem, azóta is egyedülálló.

Én benne éltem egy évig a szöveg-írásban, szó szerint együtt lélegeztem vele, emlékszem, mikor Hahnemann kínafa kísérletéről írtam, magam is bevettem a homeopátiás kinint az íráshoz, segítendő az átélés hitelességét.

És legelső számítógépemen írtam, azon tanultam meg számítógépen írni, addig minden írásomat írógéppel és indigóval írtam. Kati egy másik rendszerben írt, talán valamilyen PC-n, lehet, hogy „comondoron”, én kis asztali McIntoshon, sokszor, mikor átküldtem neki, amit írtam, vagy ő küldte nekem, amit írt, elcsúszott a szöveg, nem lehetett konvertálni, néha a vágólapra másolt ötven oldalnyi is eltűnt valahol kettőnk között az elektronikus térben, és újra kellett írni. Minden kifejezte két író, egy orvos-író és egy író-író, két külön világképének egymásra találását, együttműködését, a közös alkotáshoz szükséges egymásra hangolódást.

Talán a legemlékezetesebb a számomra a beszélgetésünknek az a része, mely egyben a könyv zárszava is, mikor megkérdeztem Katit, hogy hogyan foglalná össze tömören, mi vezette őt a homeopátiához. És leírtam, hogy azt hittem, hogy sokáig fog gondolkodni és igyekszik részletesen kifejteni, de meglepetésemre egyből rávágta a választ és ráadásul egyetlen szóban: „– Az elégedetlenség.”

A könyv borítóján egy lemenő vagy felkelő nap apró fény-globulusokra bomolva árasztja szét a világot. Egy alig ismert impresszionista festő művét találtuk ehhez, és Kati talált egy remek mottót, ami jól összefoglalja könyvünk mondanivalóját.

A könyv végén mini Materia Medica és repertórium is segíti a homeopátiával való ismerkedést. A szöveg könnyebb olvasását margóra kiemelt címszavak segítik. Egy valóban minden ízében hasznos és átgondolt könyv, sok szempontból mai és friss és aktuális. Csak néhány dolog felett járt el sajnos az idő. Például beleolvasva a könyvbe azt találjuk, hogy több mint száz homeopata orvos dolgozik már országos szinten, és számuk napról napra nő, ahogy az orvos szakma egyre inkább felismeri, hogy a homeopátiás gyógyításé a jövő.

A könyvet Horváth Kati kiadója, a Homart Kiadó adta ki, és azóta több ezer példányban fogyott el, jelenleg változatlan utánnyomásban kapható a Remedium Kiadónál.

Szeretettel ajánljuk olvasásra, vagy csak úgy is, mint mára már könyvtörténeti ritkaság – gyűjtőknek – saját homeopátiás könyvtárba, kiemelt gyöngyszemnek.

Bóna László - 2024.május.7.

Részletek a könyvből f

Bóna László: Intimitásaink – kettő az egyben: egy homeopátiától mentes és egy hozzá tartozó homeopátiás szemléletű könyv 

 (www.visvitaliskiado.hu)

Bóna László: INTIMITÁSAINK

KETTŐ AZ EGYBEN


MEGJELENT!!!!!

Írtam két könyvet, és egybetettem. Pontosabban írtam egy könyvet, és szétszedtem kettőbe, és egy kötetbe raktam.

Az intimitásról szól. Vagy szólnak. Mindketten. Arról, hogy mi is az, teljes terjedelmében, ha komolyan vesszük. És mik akadályozzák, mik gátolják azt. Hogyan lehet az akadályokat elhárítani az intimitás elől, ha az intimitást a teljes terjedelmében komolyan vesszük.

Azért bontottam az egy könyvet ketté, mert régóta foglalkoztat, hogy bármi, amit írok, az egy szűk, homeopátiás szakma számára érthető, vagy legalábbis azt hiszi a nem homeopátiás közönség, sőt a homeopátia ellenes közönség, vagy a homeopátia iránt nem-érdeklődő közönség, hogy amit írok, az nekik nem szól, és számukra nem érthető vagy nem érvényes. Az Intimitásaink című könyvembe kötött első könyv egy homeopátia-mentes könyv. Bárkinek szól, egy szó sem esik benne homeopátiáról. Az is a címe: Mentes. Mentes, mint a koffeinmentes kávé, cukormentes sütemény vagy mentes víz, ami attól mentes, amit beleraktak, vagyis a buboréktól, és így, mentesen az, ami eredetileg is lenne, víz.

Az Intimitásaink című könyvbe kötött első könyv homeopátia mentes, megérti az is, aki nem akarja, hogy köze legyen a homeopátiához. A második könyv a könyvben az Homeopátiás. Követi az elsőt, és hozzáteszi a homeopátiás szakmai olvasatot ugyanahhoz a témához, hogy mi akadályozza az intimitást és mi segíthet elhárítani a gátakat. Ebben sok ismert és új, ritka homeopátiás szerről is írok és a homeopátiának olyan irányzatairól, melyekről eddig magyar nyelven, magyar olvasóknak nem számoltak be, például az arborivital homeopátiáról, vagy a C4-es triturációkról, a közösségi gyógyszerkészítés szertartásairól.

Az Intimitásaink kötetbe egy évadnyi klubelőadásaim vannak beleszerkesztve, kiegészítve a Ki az ember? előadás-sorozatom részleteivel és egyéb előadásaim intimitásra vonatkozó részeivel.

A kötet végén az ismertetett szerek névmutatója is megtalálható.

Az Intimitások kötet megrendelhető a visvitaliskiado.hu honlapon, és megvásárolható homeopátiás rendezvényeken és a Homeopátiás Gyógyművészeti Társaság irodájában a 06-30-52-99-144-es számon, egyeztetett időpontban, a Budapest, 12. kerület. Királyhágó tér 1. magasföldszint 7-es szám alatt.

Bóna László

„… Állt a színpadon, magyarázott, tanított, eseteket elemzett, néha megcsörrent a telefonja, a haldokló apja beszélt benne, mondott neki pár nyugtató szót, egy-egy szert, meg hogy szedje be, milyen gyakran, néha közben ránk nézett, a közönségre, akik mindezt csöndben figyeltük, majd, mikor letette, minden alkalommal elnézést kért, még él, mondta, de haldoklik. Azt mondta: – Az egészség jó kapcsolat. Jó kapcsolat a többi emberrel, a természettel, az embernek önmagával és Istennel. Mind a négy kapcsolat kell az egészséghez. Kevesebb nem elég.”


Bóna László: A dolgok rendje

KIVONULÁSOM KÖNYVE –  és a megérkezésemé

Egy kis könyv – benne hetvenhat személyes történet. Hogy miként vonultam ki az irodalomból, és lett belőlem gyógyító, az egészség, betegség tanára. Pontosabban arról, hogy miféle utak nyílnak egy ember életében, és miféle törvények irányítják, hogy milyen utak záródnak le. És melyik út marad, melybe a többi is belefut.

A dolgok rendje nem kerül könyvkereskedelmi forgalomba. Számozott példányokban adom át annak, aki szerepel benne, vagy aki érdeklődik a könyv iránt. A kiadónál is meg lehet rendelni (www.visvitaliskiado.hu), de akkor is névre szóló számozott példányt kap, aki kér belőle. Személyesen beszélek a könyvben utamról, személyesen szóljon ahhoz, aki olvassa. Épp az idei Ünnepi Könyvhét hetében jelent meg, de nem került könyves sátrakba. 

Bóna László

Bóna László: Kapcsolatok alkímiája

RÉGI - ÚJ

AMI EGYKOR KÜLÖN VOLT - MOST EGYBEN VAN

A fémek és emberi kapcsolatok előadás sorozatom kilenc külön kis zsebkönyvben jelent meg több, mint tíz éve. Most újra lett szerkesztve mind. Hogy olvasmányosabb legyen. A szakmai részek külön mellékletbe kerültek. Új bevezető rész született és új zárszó. Néhány elavult rész kimaradt, néhány bonyolult rész egyszerűbbre lett fogalmazva. És a kilenc kis zsebkönyv egy kötetbe lett kötve. 

A könyv megrendelhető a visvitaliskiado.hu honlapon a kiadótól vagy a Homeopátiás Gyógyművészeti Társaság rendezvényein és irodájában.

Urtica urens • Ferrum metallicum • Cuprum metallicum • Cobaltum metallicum • Niccolum metallicum • Chromium metallicum • Manganum metallicum • Zincum metallicum • Zincum valerianicum, Valeriana officinalis• Stannum metallicum • Cypripedium, Carduus marianus, Myrica cerifera • Rumex, Caulophyllum, Gentiana lutea, Juniperus communis• Argentum metallicum • Selenium metallicum • Aqua marina, Luna, Asparagus officinalis • Aurum metallicum • Ascorbicum acidum, Sol • Platinum metallicum • Palladium metallicum • Bismuthum metallicum, Bismuthum subnitricum • Plumbum metallicum 

Vis Vitalis kiadó